Gode råd til at undgå huller i tænderne

Det at have huller i tænderne (også kaldet Caries) kan være noget modbydeligt noget og nogengang kan det hjælpe at få få rettet tænder for, at undgå huller. Og de opstår når bestemte bakteriearter har ligget i nær kontakt med en tand i en længere periode. Og altså ikke er blevet forstyrret af hverken tandbørsten eller tandtråden. Når disse bakterier får sukker, producerer de syre, som efterfølgende opløser tandens emalje og herefter tandbenet. Syre kan med andre ord ætse de mineraler væk som emaljen hovedsageligt består af og udsætter tandbenet for direkte kontakt med bakterierne.

For at formulere det hele enkelt. Fungerer det på simpel vis sådan at for at Caries i det hele taget skal kunne opstå skal der være tre elementer til stede. Nemlig;

 1. Tand
 2. Bakterier
 3. Sukker/næring til bakterierne

Og hvis blot én af disse faktorer bliver fjernet kan hullet i tanden ikke længere opstå. Derfor hører man også ofte tandlægerne anbefale diverse ting, som man har glemt igen inden man overhovedet har forladt klinikken.

Derfor kommer der her en liste over gode råd til at undgå Caries. Der gør det lettere for dig at overskue alle de forskellige elementer, og ligeledes også skabe et overblik helt sort på hvidt der kan hjælpe dig med at forebygge de forbistrede huller i tænderne, der på en eller anden uforklarlig måde bliver ved med at dukke op.

 • For det første er den væsentligste regel at man skal huske at børste sine tænder minimum to gange om dagen. Dette er man blevet fortalt siden tidernes morgen, og det gør sig stadig gældene den dag i dag.
 • Udover det er det altid en god ide at børste tænder inden indtagelse af store sukker mængder. Dette begrænser nemlig risikoen for at sukkeret sætter sig i forbindelse med bakterierne.
 • En anden god lille huskeregel er at man skal begænse den tidsperiode som du indtager henholdsvis både sukker og syre.
  Med andre ord skal man altså ikke indtage (eksempelvis en dåse sodavand) i små slurke over en hel dag og derved udsætte tænderne for en længerevarende indtagelse af sukker, men herved drikke hele dåsen hurtigere og over en kortere tidsperiode.
  Derved begrænses det tidsrum, hvor tænderne er under angreb af både sukker og syre.
  Og dine tænder vil på længere sigt takke dig for dette. 
 • Fjern bakterierne effektivt med grundig tandbørste teknik, er altid et sikkert råd.
 • Ligeledes hedder det sig at man skal bruge fluortandpasta. Fluoren gør at emaljen er mere modstandsdygtig over for bakteriepåvirkningen, og herved kan holde længere mod de forbistrede bakterier, hvis man ikke får renset tænderne ordentligt.
 • Brug tandtråd til at fjerne bakterierne mellem tænderne, og komme godt ind der hvor tandbørsten ikke kan nå.

har du huller i tænderne skal du følge dette link og bliver guidet igennem din næste behandling og ligeledes vide hvad du skal gøre for at forebygge det resten af livet.

9 tanker om “Gode råd til at undgå huller i tænderne

 1. Privat-dagpleje-soenderborg.dk – Heja, Du skriver virkelig gode artikler, jeg vil følge med løbende.
  Mvh.. Sofia C.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *